perjantai 4. lokakuuta 2013

Huomioita pedikyyristä

 Seuraava teksti käsittelee Sloveniassa ja Suomessa tehtävien pedikyyrien eroja. Huomioikaa kuitenki tätä lukiessanne se, ettei mulla oo kokemusta ku tästä yhestä Slovenialaisesta hoitolasta, joten vertailu kohdistuu tietenki pääosin siellä opittuun, mun yleisiin oletuksiin asioista ja asiakkailta kuultuihin kertomuksiin.
 Oleellisin ja ehkä selkein ero hoidoissa on se, et jalkahoitoihin ei tulla hemmoteltavaks, vaan hoidattamaa ongelmia. Kovettumat ja sisäänkasvaneet kynnet tuntuis olevan niitä yleisimpiä vaivoja. Hoitoja ei myydä kokonaisuuksina, vaan asiakas voi varata ajan vaikka vaan yhen kynnen hoidattamiseen. Vähä niin ku Suomessa voi marssii kampaajalle leikkauttaa pelkästää otsatukan tai kuivat latvat. Väitän et tällanen menetelmä kasvattaa asiakkaiden määrää. Joskin, Suomen hoitoloiden toimintamallien mukaa hinnottelun kanssa vois tulla vähä ongelmia tai ainaki systeemi ois monimutkasempi.
 Tuotteita käytetää jalkahoidoissa hyvin niukasti. Löytyy kylpysuola, kovettumiin tarkotettu pehmentävä neste jonka nimeä en nyt muista (todella ammattimaista...), kynsilakanpoistoaine ja tietenki jalkavoide (vaan yhtä sorttia, eikä useita erilaisia niin ku meil esim. koulussa on).
 Mitä ns. kokonaisee jalkahoitoon sit kuuluu? Yleinen kaava on jalkakylpy, kovettumien poisto veitsellä ja poralla ( hoitolasta jossa työskentelen, ei löydy jalkaraspia), kynsien leikkaus ja viilaus, kynsinauhojen hoito ja lopuks voiteen levitys. Pari kertaa on ollu asiakkaita joiden varpaan kynnet on lakattu, mut ehkä seki on vuodenaikaan sidottu juttu.
Työvälineet on samat ku meillä Suomessa ja niiden sterilointiki hoidetaan samalla tavalla: ensin desinfioivaa liuokseen ja sit kuumailmasterilaattoriin. Tarkimmat ehkä huomas et paikalliset ei välttämät käytä essua vaatteiden suojana pedikyyrejä tehdessä, vaan reisien päälle asetetaan tollanen kylppärin liukuestemattoa muistuttava läpyskä ja siihen päälle paperi, johon varistellaan mm. leikatut varpaankynnet. Itse liputan essun puolesta.

Lopussa vielä kuva onnellisesta asiakkaasta. Tolta ne on kaikki näyttäny hoidosta lähtiessään, eli job well done, luulisin.

2 kommenttia: